Su Depoları Yalıtımı

Betonarme su depolarına yapılacak dış yalıtım, topraktaki nemin ve zemin sularının kapiler yolla depo içine geçmemesini sağlarken içten yapılacak yalıtım da iç yüzeyin korunması ve sağlıklı kalması açısından büyük önem taşıyor. 
     
     Temizlik ve sağlığa uygunluk açısından önemli olan su depolarının yalıtımı için bir çok firma tarafından değişik ürünler üretilmekte ve kullanılmaktadır. Ancak bu kadar çeşitliliği olan malzemeler arasından doğru olanı seçmek, hem su deposunun ömrü hem de sağlığımız açısından önemlidir.
     
     İçme ve kullanma sularının biriktiği bu depolar, farklı yapılarda ve ebatlarda bulunmaktadır. Betonarme su depoları, metal (sac) su depoları, polyester (fiber) su depoları v.s. bunlardan en sık karşılaşılanlarıdır. Betonarme su depoları, toprak altında kalacak şekilde imal edilmektedir. Bu tip yapılarda depo içerindeki suyun, betonarme deponun yapısına nüfuz etmesini engellemek için içeriden yalıtım yapılması yanında, dolgu toprağındaki nemin, zemin sularında bulunan zararlı atık suların kapiler yollarla depo içerisine girmemesi için de dışarıdan su yalıtımının yapılması gerekir.
     
      Deponun dış kısmında bitümlü likit yalıtım ürünleri, normal bir binanın temel perde duvarlarına uygulanan sistemlerle aynı şekilde kullanılabilir. Depo içerisinden uygulanacak sistemde ise uygulanacak yalıtım malzemesinin aynı zamanda suya karışmayacak, sağlığımız açısından her hangi bir tehdit oluşturmayacak yapıya sahip olması gerekir. Bunlardan bir tanesi ve en bilineni iki bileşenli çimento bazlı, akrilik esaslı elastik su geçirimsiz kaplama harçlarıdır. 
     
     Uygulaması son derece kolay olmasına rağmen, yatay ve düşey birleşim noktalarının son derece dikkatle pahlandırılmalı ve uygulama, prosedürlere uygun olarak yapılmalıdır. Sarfiyat miktarının fazla olması ve kürlenme süresinin uzun olması bu sistemin dezavantajıdır. Likit yalıtım teknolojisinin sürekli kendini yenilemesi sonucu üretilen yeni ürünler, bu dezavantajları ortadan kaldırmaktadır. Poliüretan esaslı iki bileşenli su yalıtım kaplamaları, çabuk kürlenmeleri ve düşük sarfiyat miktarları (İki katta 1,5 kg/m FD) sayesinde, işleri hızlandırmaktadır. Ayrıca, metal, ahşap, mermer, v.s. gibi her türlü kaplamaya mükemmel aderans sağladığından uygulama sınırlamaları da aşılmaktadır. Bu ürünler solvent içermemeleri, kapalı alanlarda uygulama kolaylıkları, çeşitli kimyasallara ve yaşlanmaya karşı dirençleri sayesinde uzun ömürlüdür.
     
     Depolarda metal yüzeylerin suyla teması da tamamen kesilmelidir. Aksi taktirde istenmeyen paslanma ve mantar oluşumu meydana gelir. Metal su depolarında kullanılırken, mevcutyüzeyde bulunan paslanmalar taşlanmalı ve yüzeye pas dönüştürücü uygulanmalıdır. Ayrıca metal deponun kaynak noktaları geotekstil keçelerle takviye edilmelidir. Poliüretan esaslı mastikler de gözle görünen çatlakların dolgusunda ve köşe detayların açılandırılmasında kullanılabilir. 
     
     Her zaman olduğu gibi, uygulama yapılacak yerin uzman kişiler tarafından incelenmesi ve uygulama kriterlerine uyulması, yalıtımın uzun ömürlü ve ekonomik olması açısından faydalıolacaktır. Betonarme su depolarının içerisinde yalıtım için kullanılabilen bir diğer malzeme ise pvc esaslı geomembranlardır. Çeşitli kalınlıktaki bu malzemelerinin ısı kaynakları ile birleştirilmesi sonucu su geçirimsiz kaplama oluşturulur. Kürlenme zamanı olmadığından hızlışekilde uygulanan geomembran kaplamalar, yüksek maliyetleri sebebiyle günümüzde az tercih edilmektedirler.